dimarts, 3 de juliol del 2007

La Guerra de Successió (batalla d'Almansa)


Per petició de lo marianna que va demanar en un comentari que expliques algo de la batalla d’Almansa, doncs be, abans d’escriure algo me hagut de documentar una mica per no escriure cap bestiesa.
La batalla d’Almansa esta dintre de la Guerra de Successió de la corona hispànica que va durar del 1702 fins la tràgica data pels catalans de 11 de setembre de 1714.
Aquesta guerra en principi no era la guerra dels catalans, n’hi dels països catalans si no que ens hi vam trobar al mig, al mig d’una guerra que era entre les tropes franco-espanyoles i els anomenats aliats que eren portuguesos, holandesos, britànics, alemanys, austríacs, i que al final s’hi van sumar els catalans per defensar la seva terra i les seves institucions.
I com diu lo marianna al seu comentari aquest any es va celebrar el 3er centenari de la Batalla d’Almansa, aquesta Batalla ja estava perduda abans de començar, ja que les tropes que s’enfrontaven no eren ni catalans n’hi valencians, eren batallons portuguesos, britànics, holandesos, total uns 23.000 soldats i els franco-espanyols eren més de 28.000.
Les tropes aliades estàvem dirigides per un general o càpita malalt, un tal Das Minas, i per això la batalla aquesta en concret la va dirigir un francès inútil anomenat Galway, que anys més tard va se jutjat pels britànics per les seves cagades en diferents guerres, doncs aquest Galway va fer anar a marxa forçada les tropes dels aliats duran sis hores fins Almansa, on van arribar esgotats, entre això i la descoordinació de les tres nacionalitats i les desercions i que el plantejament de batalla era per dir ‘va veniu espanyols i mateu-nos a tots que volem perdre aquesta batalla’, només en dos hores en va tenir prou l’exercit franco-espanyol per derrotar els aliats, amb una matança de mes de 6000 homes morts i mes de 10.000 presoners, un desastre. Aquí van implantar el decret de Nova Planta al País València i van abolir la Generalitat Valenciana i totes les institucions i llengua i be ja us vaig explicar fa uns dies que era el tractat de Nova Planta, aquí, i es dirigien cap al principat de Catalunya, on Lleida avia de ser la porta d’entrada, però no els i vam ficar fàcil. Però aquesta es una altra batalla, que explicaré un altre dia, es diu la Batalla d’Almenara.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Gràcies Marc!,

per cert, no es tracta de "la" marianna sinó "lo" marianna, jeje.

A veure quan expliques lo de la batalla d'Almenara, que no en tenia notícia!

Salut

Lo Marc ha dit...

Je je, ok, pensava que era t'ha germana!! je je.
Suposo que la batalla d'Almenara no se'n parla tant per justament aquesta la van guanyar els aliats i als espanyols això no els hi agrada que se'n parli. I en canvi tots els historiadors espanyols, parlen meravelles de la batalla d'Almansa, quant va ser més una derrota i mal organització dels aliats que no pas una victorià contundent dels franco-espanyols.
Au salut.