dimecres, 27 de juny del 2007

Jo no sóc espanyol


Aquest es el títol del llibre de Víctor Alexandre que ahir vaig acabar de llegir, es un llibre on fa una serie d'entrevistes a gent més o menys famosa, a Salvador Cardús, Eliseu Climent, Alfons Quintà, Antoni Deig, J.M. Solé i Sabate, Enric MAsip, Alfred Rodriguez Picó, Joel Joan, Francesc Bellmunt, Lluís Llach, Maria Antonia Oliver, Toni Soler, Lluís Gavaldà, Núria Cadenas, Isabel-Clara Simó, A. Artís-Gener (Tísner), Joan Rendé, Narcís Comadira, Oriol Bohigas i Joan Brossa.
Encara que l'edició es del 2000, les respostes que et donen els entrevistats s'acosta molt a la realitat de Catalunya, totes les entrevistes comencen amb la mateixa pregunta, 'vostè es sent espanyol?', les respostes son varies, n'hi ha que rotundament diuen que no, n'hi ha que diuen que jurídicament si però per sentiment, no, n'hi ha que diuen que si espanya ens tractes com deu mane no els faria res ser espanyol però com que no ho fa pos no volen ser espanyols, entre moltes conclusions en destacaria questes:
  1. Que amb els 23 anys de Govern de CIU no es va fer tot el que Catalunya necessita, n'hi de bon tros, això no vol dir que CIU no fes coses bones.
  2. Els espanyols no entenen que molts catalans vulguem la independència perquè jurídicament no existim, i els únics que 'sabem' mes o menys la historia som nosaltres, Catalunya te més de 1000 anys d'història i espanya a penes arriba als 500.
  3. La independència sense València i les Illes no te cap mena de sentit.
  4. Que no només un partit polític hauria de tenir al seu programa, un futur de sobirania, independència, autodeterminació... sinó tots els partits polítics. Independentment de la ideologia que siguin.
  5. Que ha espanya l'hi fa molta por la unitat política del Països Catalans, cosa que Franco va deixar ben enllestida per a que no pasi mai.
  6. Que si el Barça guanya la lliga, els espanyols tenen molt clar que l'han guanyat els catalans, però nosaltres tenim clar que l'em guanyat?
  7. Que al català no l'hi queden més de 15 o 20 anys d'història, ja que el peix gran es menja el petit, els espanyols ens volen fer creure, que els catalans som bilingues, que els catalans som més cultes i això es la tonteria més gran que mai algú hagi pogut dir, si, a les escoles s'ensenya el català, però al carrer es parla el castellà, i això es un problema molt greu, i es un problema individual, a Catalunya tothom a de parlar català, perquè poc a poc el castellà es va menja'n el català, per exemple, l'hora en català, 2/4 de 10, en castellà 'las 10 i media', quanta gent diu en català les 10 i mitja? I empresaris que diuen, si en castellà ja ens entenen ha Catalunya, no cal traduir res, docs això es el que fa més mal a la llengua. I una llengua mor silenciosament, quant ens n'adonarem ja no hi s'irem a temps.
  8. Que la independència tar o d'hora arribarà sense cap mena de dubte, que ho diu la historia, i la historia no la podran parar n'hi Aznars, n'hi Rajois n'hi ZP's n'hi Montilles, Losantos, Acebes, Zaplanas, Camps, ETC...
  9. Que independència vol dir que la gent s'adona de la humiliació que suposa que un país capacitat per autogovernar-se hagi de dimitir d'aquesta capacitat davant el poder d'una nació que se li declara superior.
  10. I que Franco no va deixar caps sense lligar, ara esta sortint tot el que Franco va preparar, ara s'està posant en practica tota la línia d'actuació que ell va traçar.